Trumps Kina-strategi fungerar inte

- Jan 07, 2019-

Administrationens scattershot-tillvägagångssätt är ineffektivt, om det inte är skadligt för amerikanska intressen. Och det förstärker bara Pekings nationalistiska melodi.

Trumpadministrationens vilja att driva den kinesiska hårdare på handel har slog ett bilateralt ackord. Peking lyssnar. Än så länge är allt bra. Nu är frågan vad USA vill uppnå. Svar: Den totala förstörelsen av Kina som en konkurrent.

 

Det är inte ett handelsmål och kraven är motsatta varandra. Detta mål vaknar också onödigt Pekings djupaste nationalistiska rädsla.

 

Osäker på vad som ska erbjudas nästa - och övertygad om att USA effektivt övertalade Kanada att ta en verkställande vid Huawei Technologies Co.-gisslan - Kina faller tillbaka på välkända jingoistiska strategier och retorik. Saker kommer sannolikt att bli mycket sämre härifrån.

 

Samtidigt uppstår den amerikanska ekonomin smärta som Trump-administrationen försöker lindra med ett program på 12 miljarder dollar för att hjälpa jordbrukarna. Smärta kan vara värt att vara beständig om något uppnås. Men det enda troliga resultatet är en minskning av handeln och dyrare kinesiska produkter. Med andra ord, fet skatt på den amerikanska konsumenten.

 

Under de senaste månaderna har den kinesiska importen från USA minskat kraftigt och minskat med 25 procent i november, även om exporten till USA fortsatte att öka. Den stora nedgången startade i juli, efter att Washington införde den första listan över kinaspecifika taxor.

 

Ursprungligen var det uppseendeväckande och uppmuntrande att en amerikansk administration äntligen var villig att ringa Kinas bluff. Problem i den bilaterala handeln går verkligen djupt, och Peking har en samordnad strategi för att stjäla amerikansk teknik och undviker amerikanska exportkontrolllagar. Marknadstillträdet har på många sätt försämrats sedan landet gick med i Världshandelsorganisationen 2001 och gjorde omfattande åtaganden att öppna upp. Landet subventionerar branscher som då får orättvisa fördelar mot konkurrerande utländska produkter.

 

Kinas politiska ledarskapsregler tillfredsställer sina militära och säkerhetsstyrkor, ett faktum som är dåligt uppskattat i USA Pekings mer regressiva och nativistiska befogenheter hålls i rymden när landet visar styrka och till och med bellicosity. Trump-ståndpunkten skulle lätt kunna utlösa en backlash för vilken USA är oförberedd.