Hur påverkar däck bränsleekonomi

- Mar 25, 2020-

Hur påverkar däck bränsleekonomin

John Reece från AOT

Människor letar ständigt efter sätt att minska kostnaderna som ingår i deras fordon. Och det finns flera sätt att uppnå detta. Regelbundet underhåll, säker rimlig körning och välja en fordonsdesign efter dina behov.

Även ditt val av däck kan påverka fordonets bränsleeffektivitet. Mer gassträcka betyder mer pengar i fickan.

Däck påverkar hantering, bromsning och acceleration, vilket resulterar i bättre total bränsleeffektivitet.

Det primära övervägandet kring utfallet på dina körsträckor som dina däck ger är vad vi kallar rullmotstånd. Nationella forskningsrådet (NRC) definierar rullmotstånd som måttet på "kraft vid axeln i körriktningen som krävs för att göra en lastad däckrulle."

Däck upplever extrema krafter under körning. Däckets form förändras ständigt medan fordonet rör sig och cyklar mellan deformation och återhämtning. Energin involverad i denna cykel var en gång tillgänglig för att vrida på hjulen, men slösas effektivt och släpps genom värme i däcken.

Formeln är komplicerad, eftersom många andra faktorer påverkar rullmotståndet. Däckkonstruktion inklusive: dimensioner, design, material och konstruktion påverkar också rullmotståndet. Andra primära däckattribut spelar en rulle, som dragkraft och hantering.

Förarens underhåll är också viktigt, oavsett vilket däck du väljer. Att ha däck som är fyllda till rätt lufttryck är viktigt för att maximera din bränsleeffektivitet. Stora däck utan idealiskt lufttryck kommer att uppleva mycket mer rullmotstånd och du kommer att vara vid bensinpumpen oftare än du borde vara.

Tire Review publicerade en artikel om att "studier visar att 20 - 30% av fordonets bränsleförbrukning är däckrelaterade."

Så om du vill hålla lite gaspengar i fickan, kolla in våra bränsleeffektivitetsdäck.